LindaSofie Evasdotter
Yoga World
Yoga

Yoga över 40

Jag är fascinerad över att jag är rörligare i kroppen nu vid fyrtiotvå än vad jag var när jag var tjugo. Hade någon sagt åt mig där och då –  att när du passerar fyrtio så kommer du stå på händer nästan var och varannan dag, du kommer att vara rörlig, böjbar och ha bra kondition, hade jag nog haft väldigt svårt att tro på det.

Men med åldern så har också inställningen kommit, att sätta personliga mål och jobba utifrån dem. Att släppa rädslor, förutfattade meningar och negativa tankar om oss själva. Om vi hela tiden går och tror att vi inte klarar av vissa saker pga. ålder, förutsättningar och värderingar är risken stor att vi inte heller kommer att lyckas nå dit vi vill.

Ta yogans handstående som exempel, det spelar egentligen ingen roll om du kan stå på händer, vad som är intressant är vad som händer när du försöker?. Just handstående är enligt mig en underskattad övning, av den enkla anledningen att de flesta inte tror sig klara av det. Men bara för att du ännu inte är en avancerad yogautövare betyder inte det att du inte kan börja göra handstående redan idag.

Jag absolut älskar känslan av att hålla min kropp uppe på mina egna två händer, det är helt fantastiskt. Jag kommer ihåg när jag började träna – genom att placera mina händer på marken, sparka upp, om och om igen. Känslan av att sedan räkna sekunder 1,2,3,4…innan jag föll pladask ner igen och varje gång gjorde att jag kom ett steg närmare mitt mål.

Att lära sig att stå på händerna påminner ganska mycket om hur vi lär oss gå för första gången – hur det utmanar balansen och får igång musklerna, så släpp tanken på att du inte kan och vänd ditt liv upp och ner istället. 

Ta hjälp av en vägg eller en dörr, se till att ha fritt utrymme runtom. Händerna skall placeras i axelbredd och gärna med en kudde under huvudet (mellan händerna) om du känner dig osäker. Kom sedan upp i handstående med ryggen mot väggen/dörren genom att sparka ifrån golvet med det ena benet. Håll hela kroppen i spänt läge, armarna ska vara rak och du ska försöka att komma upp till handstående så mjukt som möjligt. Börja med att stå kvar några enstaka sekunder och utöka tiden allt eftersom du bemästrar balansen. När du sedan känner dig säkrare så kan du testa att komma upp i handstående mitt i ett rum istället (se till att ha fritt runtom) finns tillgången till en gräsmatta så funkar det minst lika bra.

Lycka till / LindaSofie Evasdotter

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.