LindaSofie Evasdotter
Yoga World
MeditationMindfulness

En bra början till en medveten närvaro – guidad övning

Jag andas in och lugnar min kropp, jag andas ut och ler

Mindfulness handlar om att vara närvarande i stunden och med meditation så riktar du medvetenheten inåt. Att kombinera dessa två övningar är för mig att få den totala helheten i nuet, att vara medvetet närvarande och samtidigt vara helt avslappnad i kropp och sinne är en lisa för själen. Jag tänkte att jag skulle guida er genom en mindfulness / meditationsövning som är en bra början till en medveten närvaro.

Sätt dig i ett bekvämt läge på den plats som du själv önskar, försök att vara närvarande här och nu genom att fästa blicken på en punkt framför dig, det kan vara en sten, ett träd, en tavla eller dina händer som du håller upp framför dig, som jag gör på bilden. När tankarna kommer så låt dem passera utan att lägga någon vikt vid dem, rikta istället medvetenheten till andningen, låt andetagen vara avslappnade och få gå hela vägen ner i magen.

Känn efter hur underlaget känns under dig, kanske känns det hårt, eller mjukt. Rikta medvetenheten till hur din kropp känns när du sitter där, lägg märke till hur du har benen, fötterna och hur tårna känns när du vickar lite på dem, fram och tillbaka. Lägg märke till hur bröstkorgen rör på sig när du andas, hur det känns i armarna om du rör lite på dem och hur dina axlar känns, kanske är dem spända eller kanske avslappnande. Hur känns dina andetag mot dina läppar, känns inluften kall och utluften varm, eller tvärtom.

Rikta nu fokuset utanför dig själv och lägg istället märke till det som finns runtomkring dig, det kan vara buskar, träd, blommor, repor i golvet eller mönstren på tapeten, bara observera utan att lägga stor vikt i vad du ser eller i de tankar som fortsätter att komma. Kom ihåg andningen, andas in, djupa andetag och känn hur andetaget lugnar din kropp, använd andetaget till att andas ut det du inte behöver och andas in kärlek till dig själv, le inombords. Var uppmärksam på saker som du kanske normalt inte lägger märke till, det kan vara djur, stenar eller en dammtuss som far runt i rummet, bara nyfiket ta in och observera lätt det som händer runt om dig. Lägg också märke till olika ljud, dofter och färger, hur molnen kanske rör sig som ett skådespel på himmelen, hur vattnet kanske slår upp mot stenarna på stranden eller hur grässtråna vajar fram och tillbaka av vinden. Fortsätt att vara medveten och känn tacksamhet för den här stunden, för att du tagit dig tiden till att fylla på pluskontot med ny härlig energi, för att du har varit närvarande i ögonblicket och för att du är ett steg närmare ditt bättre jag. Andas in och lugna kroppen, andas ut och le.

/ LindaSofie Evasdotter

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.