LindaSofie Evasdotter
Yoga World
LivsstilMeditationYoga

Total närvaro “total frånvaro”

Under några veckor nu så har jag känt att det är dags för mig att ta yogan och meditationen till ett djupare plan. Jag andas och lever yoga, jag utövar yoga, lär ut yoga, skriver om yoga och pratar om yoga varje dag men känner att tiden är inne för mig (igen) att vända mer in istället för ut. Jag kommer inte sluta vare sig med att blogga, ha kurser eller hålla privata sessioner men för min egen skull är det dags att vända inåt, jag har kommit till ett stadie nu där jag nästan längtar efter en tystnadsretreat – vipassana.

Vipassana betyder “insikt” och är en av världens äldsta meditationstekniker och lärdes ut i Indien för flera tusen år sedan. Jag tycker att fantastiska yoginin Magdalena Mecweld beskriver det så himla bra;

Inga Lotus-blommor, Buddha-statyetter, ingen massage, ingen rökelse, inga gurus eller mantran. Det är varken yoga eller promenader, det är psykoterapi på djup nivå, det är impuls-kontroll-träning och ett bryta-gamla- mönster. Att sitta 10 timmar om dagen i 10 dagar och endast observera dina tankar, dina känslor och dina fysiska förnimmelser är ingen lek.

Hela jag längtar bort från all yttre stimulans, det kan vara så enkelt att min hjärna behöver vila från allt… tv, mobiltelefoner, radio, datorer, maskiner, bilar, höga ljud och starka ljus. Att sitta tyst i ett rum, eller på en annan plats utan någon form av yttre påverkan under en längre tid kan för många vara oerhört jobbigt, men för mig känns det snarare som en slags frihetskänsla som är väldigt svår att beskriva.

När jag gick och utbildade mig meditationslärare lärde jag mig vända in istället för ut. Under KBT- och samtalsterapeututbildningen så fick jag verktygen till att förstå mina egna tankar och släppa taget om ångest, grubblerier och destruktiva beteenden. Med yogan i mitt liv så har jag lärt mig att lyssna på min kropp och koppla ihop den med min andning och mina tankar. Nu är det dags för nästa steg – total närvaro, eller som Daniel hellre kallar det “total frånvaro” 😉

/ LindaSofie Evasdotter

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.