LindaSofie Evasdotter
Yoga World
Yoga

Att vara yogalärare

Att ta steget från att utöva yoga till att börja lära ut det till andra är en dröm som många har. Jag var nybliven mormor och hade precis läst klart till samtalsterapeut men tänkte, ja varför inte, det kanske nu eller aldrig.

Jag skulle nog vilja påstå att det finns nästan lika många olika sätt att lära ut yoga på, som det finns yogalärare. Vi är alla unika individer med olika mål, förutsättningar, behov och värderingar, vilket jag tycker är helt fantastiskt.

Mitt mål som yogalärare är att tillsammans med den enskilde individen hitta rätt förutsättningar för en hållbar, sund och hälsosam livsstil. Jag personligen ser inte heller min roll som yogalärare som ett yrke eller arbete, utan snarare som en slags yogisk livsstil som handlar mycket om närvaro, hopp och kärlek. En lära om att vara snäll och ödmjuk både mot sig själv och andra, att leva som en lär och känna tacksamhet varje dag och samtidigt låta sig påminnas om att vi kan, är unika och älskade. Att sedan få privilegiet att guida varje enskild individ mot dennes mål och vara den som sträcker ut handen för att sedan hålla kvar den hela vägen. Att få se människor läka, hur några går från total hopplöshet till att faktiskt älska livet, är för mig helt magiskt.

Fem saker som jag har lärt mig,

– Någonstans så trodde jag nog att det skulle vara mycket enklare att vara yogalärare än vad det faktiskt kan vara. Jag personligen gick från att ha utövat yoga i min egen takt efter hur min kropp kändes för dagen, till att som lärare stå på mattan tio timmar i veckan, tolv veckor i streck utan att ha en tanke på att det kanske blev för mycket för kroppen.

– Det svåraste, iallafall för mig har nog varit att inte jämföra mig själv med andra yogalärare, speciellt kanske dem som har varit lärare mycket längre än vad jag har. Jag får fortfarande påminna mig själv ibland om att alla har varit nybörjare någon gång och att jag själv måste få växa in i lärarrollen i min egen takt.

– Att våga tro på sig själv, något som jag har upplevt varit allt annat än enkelt, att behålla känslan att jag duger precis som jag är. Mina mål, mina tankar, mina värderingar, mina ord och mina känslor är precis lika mycket värda som någon annans. Det är en inlärningsprocess att lära sig att tro på sig själv som lärare, att våga ta plats och ge sig själv tillåtelse att lyckas.

– Ha tillit, i yoga handlar det aldrig om att stressa fram, vara perfekt eller att vi måste se ut på ett visst sätt. Allt är en pågående process, vissa dagar är bättre, andra dagar är mindre bra.

– Många av oss är kanske rädda för att misslyckas, vi känner oss osäkra på om vi gör rätt och jämför oss allt för ofta med andra. Att hitta din stil och det sätt att lära ut som passar just dig är en del av resan. Jag lär ut yoga på mitt sätt och du är helt fri att lära ut på ditt. Att tänka på är att vi är alla olika individer med olika förutsättningar, vi är byggda på olika sätt, har tränat olika länge, lärt oss själva eller blivit lärda av olika lärare som i sin tur utövar yoga på sitt egna sätt.

5 tips på vägen,

– Genom att prioritera dig och göra sådant som du mår bra av, förstärks din energi och livsglädje.

– Sänk kraven, sortera bort sådant som är mindre viktigt och tillåt dig själv känna att vissa stunder är helt dina.

– Vänta inte tills du har nått ditt mål med att vara stolt över dig själv. Var stolt över varje steg du tar mot att nå det målet.

– Det bästa sättet att nå sina mål är att visualisera det vi vill uppnå, andas in och föreställ dig att du lever din dröm, andas ut och le.

– Glöm inte att den viktigaste personen i ditt liv är du, ingen är mer betydelsefull.

Även om livet som yogalärare både kan vara påfrestande och intensivt under vissa perioder så har jag aldrig ångrat att jag tog det steget – jag älskar att leva min dröm. 

I årets första nummer av Yoga World hittar du mitt reportage om att vara yogalärare i Sverige. / Med kärlek från LindaSofie Evasdotter

4 kommentarer

  1. Jag känner mig så peppade när jag läser dina ord, nästan gråtfärdyg.. Jag älskar yoga och det är en del av mitt liv nu, därför jag håller på att öppna min egen yoga verksamhet. Däremot börjar tvivlan att krypa inom mig som tidigare var 100% positiv eftersom känner inte så mycket stöd från min omgivning.. Men när jag läser din artikel (nu är det tredje gången!!!) så får jag bara bekräftelse på att KÖRA UTAN TVEKAN och leva min dröm. Inte tänka på vad andra tänker, inte jämföra mig med andra yogalärare.. Bara tänker på mig som en unik person, min unik erfarenhet och mitt kall.

    Tack så mycket!💙💙💙

    1. Tack snälla för dina ord, så fantastiskt att få en sådan fantastisk respons på reportaget 🙏❤🙌 Önskar dig all lycka med din verksamhet / Kärlek från LindaSofie Evasdotter

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.