LindaSofie Evasdotter
Yoga World
Yoga

10 tips att utvecklas som yogalärare

Från min erfarenhet av att lära ut yoga så vet jag att en bra lärare alltid lär sig. Yoga som en levande tradition fortsätter att utvecklas hela tiden och det vill jag som lärare även att min undervisningsmodell ska göra också. Att hitta sin egen väg är avgörande för att skapa en yogaundervisningstil som känns genuin och äkta. Att lära genom att göra, våga tro på sig själv, visa ödmjukhet mot andra och att våga tänka lite utanför ramarna har tagit mig dit jag är i dag. 

Här är mina bästa tips till dig för att utvecklas som lärare i den fantastiska yogavärlden. 

Visualisera

Det bästa sättet att nå sina mål är enligt mig att visualisera det vi vill uppnå, en gång varje år har jag och min dotter en helkväll där vi dricker te, sprider ut tidningar över hela köket och med papper, sax och lim skapar vi oss vår egen ”vision board”. Ett kollage av inspirerande texter och bilder för att göra oss mer motiverade och inspirerade att utvecklas mot våra drömmars mål. 

Samverka

istället för att tävla mot varandra, gå olika kurser som andra yogalärare håller i, dela erfarenheter, hjälp varandra och arbeta tillsammans för att bygga förtroende, teamkänsla och vänskap. Låt yogavärlden flöda i samarbete och gemenskap, det sägs att ”teamwork makes the dream work”

Workshop

Att bolla tankar och idéer med andra är ett otroligt effektivt sätt att utvecklas själv. En workshop är helt enkelt ett möte där alla närvarande bidrar med sina egna kunskaper, erfarenheter och perspektiv, ett otroligt enkelt sätt att samverka och det funkar lika bra att göra online eller via telefon som att träffas fysiskt.


Retreat

I dagens hektiska samhälle är en retreat ett bra sätt att stilla sinnet, både för dig som yogalärare och för dina elever då en retreat brukar vara lite längre och ingående än ett vanligt kurstillfälle. En retreat behöver inte alls ske på ett fint hotell i Grekland eller på en sandstrand på Bali utan fungerar precis lika bra att anordna hemma i sin egen trädgård.

Läs & Lär

Läs, lär och låt dig inspireras av olika böcker och tidningar om yoga, om dess bakgrund, ursprung, tekniker och vad den betytt för så många människor. Oavsett vilken fråga du har så har någon antagligen behandlat det skriftligen någonstans och lyckligtvis så har människor skrivit yogaböcker i hundratals år.


Intervjua

Var nyfiken på andra människor, våga intervjua dem och lyssna. Vi kommer från så många olika bakgrunder med olika förutsättningar och synsätt på yoga så vi kan alltid lära oss av varandras livsberättelse.

Dela med dig

För några år sedan släppte jag min debutbok Meditation & Yoga, vägen till ett bättre jag. En självbiografi och handbok skriven med kärlek som jag kan använda mig av i mina kurser och sessioner med olika tips, erfarenheter och övningar. Samla din kunskap och skriv en bok du också

Vidareutbilda

Jag personligen kände att jag ville utveckla mig som yogalärare med möjligheten att arbeta med helheten. Många börjar yoga för att hantera sin stress eller korrigera fysiska delar i kroppen, men för att en läkningsprocess ska kunna ta sin början handlar det om att balansera kropp & tanke. En förlösande effekt på känslomässiga spänningar kan nås just genom kombinationen av att prata om sina känslor, samt uppleva dem fysiskt.


Vidareutveckla

Med dagens teknik så finns det alla möjligheter till att vidareutveckla sig som lärare, yoga online är ett fantastiskt alternativ för dig som lärare där dina kursdeltagare får möjligheten att lära sig grunderna och bekanta sig med yogan helt i sin egen takt. ”Yogarummet” online kan t.ex. vara en sluten grupp på Facebook där eleven går din yogakurs genom lärarledda live eller videosessioner.


Våga vara du


Hos vissa så faller sig förmågan att tro på sig själv naturligt medan andra måste jobba mer för att träna in den självkänslan. Även jantelagen kan ha sin påverkan här, för vi ska ju inte tro att vi är något speciellt. Bort med jantelagen och känn dig speciell istället tycker jag, kom ihåg att du som yogalärare är helt unik!

/ Kärlek från LindaSofie Evasdotter

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.