LindaSofie Evasdotter
Yoga World
Yoga

Inte alla klassrum har fyra väggar

– låt naturen bli din och dina elevers nya “Shala”.

Vi har nog alla någon gång känt den helande, lugnande effekten av att vara utomhus i naturen, att öva yoga ute för att väcka sina sinnen är perfekt nu under sommaren för att kunna hantera effekten av Corona-pandemin.

Har du någonsin undrat varför yoga och meditationsretreater ofta finns i bergen, vid havet eller djupt i skogen? Det finns många fördelar med yoga i naturen – att yoga utomhus aktiverar våra sinnen, vilket gör vår övning mer medveten och vaken, samtidigt som de vanliga distraktionerna verkar långt borta och på något sätt känns mindre viktiga. Många yogisar tycker också att det är lättare att släppa sina bekymmer och sina elektroniska apparater när de har ett tillfredsställande alternativ som att medvetet kommunicera med naturen. Forskning har visat att det har en positiv effekt på humöret att träna ute i naturen och att då ta sina yogisar utomhus kan vara precis vad som behövs för att stärka sin klass ytterligare.


Välj rätt plats

Börja med att uppskatta storleken på din klass för att sedan hitta ett ostört område som ger dig gott om utrymme, tänk också på marken ni ska yoga på. Stränder är ofta ojämna och lutande medan gräs kan vara svårare för dem med allergi. Även om det kanske inte går att hitta en riktigt slät yta så kan du leta efter det område som är mest jämnt. Undvik trånga och bullriga utrymmen, som potentiellt kommer att distrahera dig och dina elever från träningen.

Träna några asanas

Tänk på att naturens många ojämna ytor gör att yogaövningarna blir lite mer utmanande och att kroppen kanske behöver vänja sig till den nya ytan, så träna gärna några asanas som en form av uppvärmning innan du börjar din faktiska klass. Under sessionen kan du närma dig varje position med försiktighet och långsamt arbeta in dem istället för att hoppa rätt in i dem, detta ger både dig och dina elever tid att bekanta sig med positionerna och att hitta sin balans.

Gör dig hörd

Innan jag började med mina yogaklasser utomhus trodde jag att ljudet skulle vara ett större problem än vad det faktiskt egentligen blev, min röst har inte några som helst problem att höras utomhus till en klass med 10 deltagare. Men jag vet också att många lärare väljer att använda sig av av ljudutrustningar speciellt anpassat för träning, lämpliga mindre batteridrivna anläggningar med ett klart och bra ljud och med en batteridrift upp till flera timmar.

Inget dåligt väder

Ju sämre vädret är desto bättre kommer det att kännas efteråt, det är faktiskt många, både lärare och elever som upplever en slags befriande känsla av att yoga i regnet eller när det blåser. Oftast så känns det bara lite jobbigt innan passet om det är sämre väder, men väl där är det nästan alltid bara skönt att vara igång och framför allt efteråt.

Anpassa träningen

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för idrott och träningsanläggningar, samt ta bort övningar som innebär direkt närkontakt med andra. Jag personligen tycker inte alls att det är någon nackdel med färre personer och fler grupper, det ger mig snarare möjligheten till att kunna bli mer personlig i träningen tillsammans med mina yogisar.

/ Kärlek från LindaSofie Evasdotter

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.