LindaSofie Evasdotter
Yoga World
Yoga

Yoga med barn

Barnyoga handlar mycket om att skapa en trygg känsla av att duga som vi är. Låta dem påminnas om och om igen att de kan, är vackra och älskade, att ingen är mer betydelsefull än dem.

Precis som vuxna kan barnen känna sig stressade av många olika saker i
vardagen, allt från skolarbete, aktiviteter, kompisar till att kanske till och med känna någon form av utanförskap. Med yoga får barnen möjligheten att stanna upp och pausa i vardagen från alla intryck, en stund av egentid här och nu, en gemenskap. Yoga för barn är en perfekt metod för att utveckla fysiskt, socialt och mentalt välbefinnande. Ett enkelt sätt att göra barns liv hälsosammare, lyckligare och mer balanserade.

Yoga är en gammal praxis känd för att lugna kroppen, sinnet och känslorna. I den mer lekfulla yogaklassen lär sig barnen enklare yogaposer och olika former av avslappning. Övningar som kultiverar ett lugnt sinne, ökar styrka och flexibilitet, förbättrar både motorik och koncentration samtidigt som det ger barnen verktygen att hantera stressiga situationer i deras dagliga liv. Många yogaövningar är naturliga poser för ett barn, faktum är att enkla yoga-asanas är inbäddade i den lilla människokroppen.

Trädet
Här får barnens rötter rota sig djupt ned i marken likt trädet, samtidigt som vi låter våra händer sträcka sig högt som kronan mot solen. Och precis som träden i skogen försöker vi hålla balansen i vinden. Trädövningen stärker våra armar, ben och ryggen. Positionen hjälper oss också att öka koncentrationskraften och behålla fokus.

Hunden
Barnyoga”hundarna” får stå alldeles stilla, lyssna noga på alla ljud runtomkring och “nosa” djupa andetag genom näsan för att känna in olika dofter. Hundövningen stärker våra ben och armar, stretchar axlar, lår, vader och händer, samtidigt som den ger oss energi.

Kobran
Vi förvandlar oss nu till ståtliga kobror som ligger på marken. Sakta reser vi oss upp med överkroppen när ormtjusaren blåser i flöjten och sänker oss sakta ned igen när flöjten tystnar. Kobraövningen hjälper oss att minska stelhet i korsryggen, sträcka ut musklerna i axlarna och bröstet, den hjälper oss att stärka våra armar och axlar.

Sömntutan
Här kommer John blund med sitt sömnpulver och får alla att “låtsas” sova, alla ligger på rygg, blundar och tänker på något roligt som vi kan drömma om. Vi andas in “måbra” känslor och andas ut det som kan kännas jobbigt. Positionen hjälper till att lugna hjärnan, andas lugnare och slappna av i hela kroppen.

Krigaren
Stärker våra armar, musklerna i benen och hjälper oss också att förbättra
balansen i kroppen. I barnyogan brukar dessa fantastiska krigare vara ute i
världen för att sända ut massor av kärlek och skapa fred på vår jord. Då behöver man vara stark och modig – en underbar känsla och tanke även för oss vuxna tycker jag.

Du hittar mitt reportage ” Yoga med barn” i det senaste numret av Yoga World, härlig läsning! / LindaSofie Evasdotter

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.