LindaSofie Evasdotter
Yoga World
Okategoriserade

Jordningsövningar

Det finns oändligt många sätt att träna på jordning, men idén är att ansluta sig till nuet genom att sätta sig in i din kropp genom de fem sinnena. Jordningen uppnås sedan genom att omdirigera din uppmärksamhet från vad som orsakar din stress tillbaka till något mer behagligt och avkopplande.

Jordningsövningar är också ett sätt att stabilisera starka känslor under stress, ångest eller trauma. När ditt sinne vandrar tillbaka till bekymmer eller saker som ligger utanför din kontroll, jorda dig själv försiktigt i nuet – även om du måste föra din uppmärksamhet dit om och om igen. Känner du dig stressad, prova den ena övningen efter den andra tills du hittar den eller de jordningsövningar som gör att du känner dig lugn, säker och avslappnad.

Grunda dig
Jordningstekniker eller att grunda sig som det också kallas, hjälper dig att komma tillbaka från negativa känslor, minnen eller tankar och istället fokusera på nuet. Genom att grunda sig hittar du tillbaka till kärnan, stillar dina tankar och blir medveten om vad som händer i och utanför kroppen.

Av med skorna
Oavsett årstid så är det här en omtyckt övningen, att få ta av sig skorna och släppa tårna fria. Känn hur dina fötter känns mot underlaget, hur temperaturen känns i fötterna och hur du känner inombords när du sitter eller står där. Andas.


Träna mindfulness
Sätt dig på valfri plats och träna mindfulness genom dina sinnen. Känn hur
underlaget känns mot din kropp, låt ögonen granska omgivningen, lägg märke till olika ljud och dofter. Andas djupa andetag.

Bygg en hydda
Att krypa in i en hydda är för mig som att gå tillbaka till barnaåren då jag byggde kojor. Låt fantasin flöda och bygg din egen meditationshydda, sätt dig så avslappnad som möjligt och bara andas. Lägg märke till vilken känsla du har för stunden och hur din kropp känns när du sitter där. Andas.

Låt handen känna
Med hjälp av känseln kan vi genom att enbart känna på ett föremål beskriva det ganska väl. Lägg handen på ett valfritt underlag, blunda och låt handen känna. Känns det varmt eller kallt, hårt eller mjukt. Andas och känn.

Känn in nuet
Ställ dig rakt upp och ner på en plats ute som känns bra för stunden. Titta uppåt mot himlen och ta ett djupt andetag, reflektera hur din in och utandning känns och hur kroppen känns när du står där. Lägg märke till hur vädret är och vilka ljud du hör. Stå kvar en stund och andas djupa andetag.

Strosa runt
Har du möjlighet och om årstiden tillåter, gå gärna i naturen barfota och njut av jordens beröring under dina fötter. Känn efter hur din kropp känns när du rör dig framåt. Andas lugna andetag och fyll dina lungor med den friska luften. Uppmärksamma saker som du normalt kanske inte lägger märke till, var mindful.

Andas dig lugn
Djup andning är ett av de bästa sätten att minska stress i kroppen. Detta beror på att när du andas djupt skickar det ett meddelande till din hjärna att lugna ner och slappna av. Hjärnan skickar sedan detta meddelande till din kropp. De saker som händer när du är stressad, såsom ökad hjärtfrekvens, snabb andning och högt blodtryck, minskar när du andas djupt för att slappna av. Att medvetet utsätta kroppen för en stressig situation kan vara ett sätt att träna på att andas dig lugn.

/ Kärlek från mig

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.