LindaSofie Evasdotter
Yoga World
LivetLivsstilYoga

Du är också viktig

Fotograf: Eija Salminen

Ni vet när man träffar en sådan där speciell person som det kickar direkt med, som det känns som att man har känt hela livet. Den som man skulle kunna dela allt med, prata med  i timmar om helt osamanhängande saker och öppna sitt hem för om det krisar – för mig är du den personen Elina. Efter sex månaders “jobbsurrande” och 1 1/2 dag tillsammans på Yodafestivalen har du fått en alldeles speciell plats i mitt hjärta som den underbara individ du är.

Elina Sundström är frilansjournalist, yogini och författare. Hon har läst ayurvediska behandlingar, thaiyoga, massage, klassisk massage, hälsocoachning och gruppträning. Hon är utbildad, håller kurser och jobbar inom hälsa & träning, samt olika retreater i Yoga.

Elina har skrivit boken Engagemangsguiden: en handbok om ideellt engagemang och volontärarbete, som gavs ut av Rädda Barnens Ungdomsförbund år 2009 och 2012 så släpptes, Jag är också viktig : att vara ung anhörig till en familjemedlem som är sjuk eller har funktionshinder.


– Jag skrev den här boken för att det är så viktigt för anhöriga barn att få plats, få stöd i andra och veta att de får känna alla känslor som ibland upplevs som »förbjudna« när man lever med en familjemedlem med funktionshinder eller sjukdom. Det hade jag behövt när jag var barn, hade en mamma som blivit förlamad och rullstolsburen och vi hade assistenter som gjorde det svårt att ha en privat familjesituation. Idén började utifrån egna erfarenheter av känslor och ageranden man som barn kan ha och hur man kan ta sig vidare. Vi är generellt inte så bra på att förstå och hantera känslor gynnsamt i Sverige, blev en påtaglig reflektion när jag läste på och gjorde intervjuer, även om det går framåt. Det är en vetenskap i sig, och när kriser sker sätts den här förmågan till coping på prov. För somliga leder det till illa konsekvenser och ohälsa och det kan bli långtgående komplexa mönster, mer om detta i boken. Men när något sker i familjen kan det också leda till starkare band, större insikt, medvetenhet och tacksamhet för det som fungerar bra, en ökad livskvalitet. Bokens kanske största budskap är vikten av att våga och kunna se och möta våra egna och andras känslor och tankar. Allt. Hela spektrumet. Förstå, hantera, vara i och gå vidare.


Boken är för dig som arbetar inom hälso- och sjukvård, barnomsorg eller på annat sätt är i kontakt med barn och unga. Den ger dig kunskap, inspiration och verktyg för att ge unga anhöriga stöd, råd och information. Den är också för dig som själv är ung anhörig, och innehåller särskilda reflektions- och diskussionspunkter riktade till dig. Att växa upp som barn till en anhörig som är sjuk eller har ett funktionshinder innebär ofta påfrestningar som situationen i familjen för med sig. Alla familjer är olika, men för de unga anhöriga finns det ofta gemensamma erfarenheter. Dessa barn och unga kan behöva stöd och uppmärksamhet. Unga anhöriga tar ofta på sig ett stort ansvar i sin familj. Då kan det finnas behov av bland annat praktisk hjälp i hemmet, men också av att få prata om de egna känslorna. Men ett barn med en sjuk eller funktionshindrad familjemedlem behöver inte nödvändigtvis må dåligt, och man vill ofta inte bli särbehandlad. Även om situationen i familjen kan föra med sig besvärligheter, kan den också föra samman familjen och vara en källa till styrka. I boken ser vi exempel på olika reaktioner och vägval.

Jag är också viktig innehåller intervjuer med professionella, unga anhörigas berättelser – några berättar själva, andra har blivit intervjuade – samt diskussionsunderlag och frågor för vidare reflektion. I boken finns även litteraturförslag och en organisationsförteckning.

2015 släpptes också Hälsohets, då jakten på hälsa blir för allt fler en sjukdom. Vi stressar oss sjuka över att vilja vara duktiga, äta och träna rätt. Vi ser bara prestationer medan den inre hälsan hamnar i skugga. Men det största giftet är inte den mat vi stoppar i munnen utan de tankar vi göder våra hjärnor med. En bok om stress, prestationsångest, ätstörningar och vägar till ett liv i riktig hälsa. Boken Hälsohets ställer frågan varför vi mäter hälsa utifrån vad vi gör snarare än hur vi mår. Elina Sundström undersöker varifrån hälsohetsen kommer och hur vi kan motarbeta den, både som individer och på samhällsnivå. Hon pratar med stressforskare, hälsoproffs och terapeuter. Läsaren får ta del av personliga berättelser om stress, kontroll och prestationskrav: från kroppsbyggaren som dopade sig till kända bloggaren PT-Fia som drabbades av en utmattningsdepression. Du får också läsa författarens egen önskelista med sådant som vi tillsammans skulle kunna förändra för ett friskare samhälle. ‘Att må bra är inte att välja mellan att ha det gott här och nu, eller att drömma om framtiden. Vi kan göra både och.’

Jag är så stolt över dig Elina och så tacksam att kalla dig min kollega och vän. Och bara så att du vet, du är också viktig och därav mitt blogginlägg om just dig ♡

https://www.storytel.com/se/sv/books/969712-Jag-är-också-viktig

https://www.storytel.com/se/sv/books/1004833-Hälsohets

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.